Yargıtayın Trafik Kazasından Kaynaklanan Destekten Yoksun Kalma Tazminatı İstemlerine İlişkin Görüş Değişikliğine Gitmesi

Yargıtay trafik kazasından kaynaklanan destekten yoksun kalma tazminatı istemlerine ilişkin davalarda desteğin veya hak sahiplerinin muhtemel bakiye ömürlerinin hesabında görüş değişikliğine gitmiştir.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin 2020/2598 E., 2021/34 K. sayılı ve 14 Ocak 2021 tarihli kararı ile, trafik kazasından kaynaklanan destekten yoksun kalma tazminatı istemlerine ilişkin davalarda, desteğin veya hak sahiplerinin muhtemel bakiye ömürlerinin hesabında Fransa’dan alınan 1931 tarihli “PMF” cetvelleri yerine TRH 2010 Yaşam Tablosu’na göre hesaplama yapılmasını benimsemiştir.

Ölümlü Trafik Kazalarında Zarar

Trafik kazalarında ölüm hali gerçekleştiği takdirde, ölen kimsenin destek olduğu kişiler ölüm olayı nedeni ile yoksun kaldıkları destek için zararlarının tazminini talep edebilmektedir. Hak sahiplerinin zararı, desteğin (yani ölen kimsenin) ölüm tarihine göre bakiye ömrünün hesap edilmesi ile aktif ve pasif dönemde elde edeceği kazançların toplamından oluşmaktadır.

Destek (Ölen Kimse) ile Hak Sahiplerinin Bakiye Ömürlerine İlişkin Hesaplama

Bakiye ömür hesabı varsayımsal olup, bu hesap için gerçeğe en yakın verilerin kullanılması gerekmektedir. Desteğin veya hak sahiplerinin bakiye ömürleri daha önceki yıllarda Fransa’dan alınan 1931 tarihli “PMF” cetvellerine göre hesaplanmıştır. Buna karşın, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü, BNB Danışmanlık, Marmara Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nin çalışmalarıyla “TRH 2010” adı verilen “Ulusal Mortalite Tablosu” hazırlanmış olup, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca da ilk peşin sermaye değerlerinin hesabında anılan tabloların uygulanmasına geçilmiştir.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin 2020/2598 E., 2021/34 K. Sayılı ve 14 Ocak 2021 tarihli kararı

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, diğer kurumlar ile Yargıtay Daireleri arasında tazminat hesabında birliğin sağlanması açısından ve yine bu tablonun ülkemize özgü ve güncel verileri içermesi de göz önüne alındığında, tazminat hesaplarında bakiye ömrün belirlenmesinde TRH 2010 tablosunun esas alınmasının güncellenen ülke gerçeklerine daha uygun olacağına karar vermiştir. Anılan karar şu şekildedir:

“Gerçek zarar miktarı; hak sahiplerinin ve desteğin olay tarihindeki bakiye ömrü esas alınarak aktif ve pasif dönemde elde edeceği kazançlar toplamından oluşmaktadır.

Desteğin veya hak sahiplerinin bakiye ömürleri daha önceki yıllarda Fransa’dan alınan 1931 tarihli “PMF” cetvelleri ile saptanmakta ise de; Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü, BNB Danışmanlık, Marmara Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nin çalışmalarıyla “TRH 2010” adı verilen “Ulusal Mortalite Tablosu” hazırlanmış olup, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca da ilk peşin sermaye değerlerinin hesabında anılan tabloların uygulanmasına geçilmiştir. Gerçek zarar hesabı özü itibariyle varsayımlara dayalı bir hesap olup, gerçeğe en yakın verilerin kullanılması esastır. Bu durumda diğer kurumlar ile Yargıtay Daireleri arasında tazminat hesabında birliğin sağlanması açısından ve yine bu tablonun ülkemize özgü ve güncel verileri içermesi de göz önüne alındığında, Dairemizce de tazminat hesaplarında bakiye ömrün belirlenmesinde TRH 2010 tablosunun esas alınmasının güncellenen ülke gerçeklerine daha uygun olacağına karar verilmiştir.”

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için:

Av. Dr. Eyüp Kul
Av. Dr. Eyüp KulKurucu Ortak
Av. Kağan Burak Arıkan
Av. Kağan Burak ArıkanAvukat